GEGANTS

Primera generació de gegants

Gegants Colon 4

Els primers van ser dos gegants fets pels nens i nenes dirigits per la mestra de plàstica, la il.lustradora Mercè Arànega. Estaven fets amb pots de sabó cilíndrics, pasta de paper i una roba enganxada que cobria l’ estructura de fusta.. També tenia mans i els acompanyaven capgrossos fets amb capses de cartró decorades . Aproximadament es calcul.la que van ser construits a l’any 1973 en motiu del desè aniversari de l’escola o al 1979.

Gegants Colon 1

Gegants Colon 5

Segona generació de gegants

Gegants Plans 1

Els segons gegants de l’escola els van crear els nens i nenes dirigits per la mestra de plàstica, la il.lustradora Mercè Arànega a l’any 1983 , en motiu del 20è aniversari de l’ escola. Eren plans coberts amb una roba que tapava el pal. Semblaven com dues titelles gegants que representaven les 4 estacions, cadascún tenien 2 cares.

Gegants Plans 5.jpg

Gegants Plans 2

image001

Tercera generació de gegants

3447642665_bcc529908f_o

Clementina,  Jofre,  Jam,  Quimet, i el capgròs Fal.lera

Captura de pantalla 2012-04-13 a les 22.17.29

Jofre i Clementina

En Jofre i la Clementina, tercera generació de gegants existents a l’escola, van ser concebuts amb motiu dels 25 anys de l’escola. La tradició escolar ja havia comptat amb dues generacions anteriors de gegants, i per tal de conservar aquesta tradició un grup de pares i mares es van posar d’acord per a construir-los. Van ser presentats al maig de 1988, abillats a l’estil de la burgesia de Suïssa al segle XIX, i que vivien a prop de la muntanya Jungfrau.
La Jungfrau és la primera escola de Badalona que aporta els seus gegants a les Festes de Maig. Així doncs, va ser el maig del 89 quan surten per primer cop de l’escola a la trobada de gegants locals. Un any més tard, ho farien fora de Badalona, aquest cop a les festes de la Mercè de Barcelona. A partir de llavors sortirien a diversos llocs de Catalunya com Montserrat, Solsona, Vinaròs (País Valencià), Argelers de la Merenda (Catalunya Nord), etc. Per Badalona també s’han fet veure i és que han participat en actes com el Correllengua, la Nit de Sant Anastasi, la Festa del Carrer del Carme. A més, també participen actualment a les festes de l’ escola: El Carnestoltes, la Festa de la Primavera, la Castanyada, etc.

15138296_10209672112152127_4089675200332438042_o

Doncs és per tot això que els gegants de la Jungfrau s’han fet força coneguts arreu de Badalona i Catalunya, fins al punt de ser una de les poques colles d’ escola que han perdurat activament des de bastant de temps, malgrat l’inevitable relleu generacional.

Una altra cosa per la qual els gegants de l’escola són coneguts, són els balls. A aquests gegants, des del primer Badagegants fins al darrer, se’ls ha pogut veure ballar una o altra coreografia i juntament amb els altres elements de l’escola, tenen balls com ara Dalt de la Jungfrau, La Relliscada, Clarinet Polca, o La Casa de Mi Suegra. Aquest últim ball està inspirat en danses nicaragüenques ja que l’escola està agermanada amb l’escola Francisca González de Chichigalpa (Nicaragua).

Els seus padrins són els mestres Carme Pérez i Benjamí Moliné. Els seus noms els van triar els nens i nenes d’escola.

4325004223_e1d5d1fc1e_o.jpg

Pes: 24 (ell) i 22 (ella) Kg
Alçada: 2,58 (ell) i 2,53 (ella) m
Constructors/es: Rosa Mª Alconchel, Montserrat Oriol Montoliu i el fuster Dimas Dimas (Badalona)
Data d’estrena: Maig de 1988
Tipus: Gegantons manotes
Propietat: AMPA escola Jungfrau
Entitat o Colla: Colla Gegantera de l’escola Jungfrau
Foto: Web-mestre

Quimet

Captura de pantalla 2012-04-13 a les 22.17.52.png

Aquest nen estiradet és el resultat de l’entusiasme i il·lusió dels primers pares, mares i alumnes que van formar els principis de la Colla Gegantera de l’escola Jungfrau. La intenció era fer un gegantó, perquè el poguessin portar els alumnes de l’escola entre sis i nou anys aproximadament; ja que tant en Jofre com la Clementina, eren portats pels pares i mares de l’escola. Així doncs, la colla es va posar mans a l’obra per tal de crear el fill d’en Jofre i la Clementina. Com que van ser tantes les mans que van aparèixer en la construcció, no és d’estranyar, doncs, que en Quimet sortís un pèl escarransit.
D’aquesta manera, i amb molt d’entusiasme, en Quimet es va estrenar pels volts de la Diada de Sant Jordi, on hi van actuar com a padrins els gegants centenaris Anastasi i Maria de Badalona. Un mes després ja se’l va poder veure per les Festes de Maig. En Quimet va acabar sent molt popular entre els nens badalonins, ja que era el primer gegant d’aquestes dimensions per ser portat específicament per nens, que apareixia per les Festes de Maig.

Amb la creació d’en Quimet, els geganters van voler homenatjar un antic membre de la colla que volia construir un gegantet perquè els més menuts de l’escola poguessin gaudir de portar gegants. No va ser possible perquè va morir .Així doncs, el gegantó va acabar portant el seu nom i el color dels seus ulls.

En Quimet, que sempre ha anat sota la atenta mirada dels seus pares, ha viatjat per tot Catalunya a llocs com ara Centelles, Barcelona, Sant Fruitós de Bages, Montserrat, Teià, El Prat de Llobregat, Solsona, entre molts altres indrets.

Actualment, surt juntament amb els altres elements de la seva comparsa en actes com el Badagegants, la Nit de Sant Anastasi, la Festa del Badiu, Ciutat Gegantera, etc. Com que ha anat tant amunt i avall no és d’estranyar que es fes bastant malbé. Així doncs, va ser per això, que l’ any 2001, estrenà nova restauració i nova indumentària de la mà de Dolors González i Dolors Ballester.

3585262911_27981541e5_o

Pes: 10,5 Kg
Alçada: 1,85 m
Constructors/es: Colla gegantera del curs 1992-93 (Badalona)
Data d’estrena: 18 d’abril de 1993
Tipus: Gegantet manotes
Propietat: Colla Gegantera de l’escola Jungfrau
Entitat o Colla: Colla Gegantera de l’escola Jungfrau
Foto: Web-mestre

Jam

Captura de pantalla 2012-04-13 a les 22.18.14

L’ origen d’aquest gegantó es troba durant els mesos de juny-juliol de l’any 2000 quan els més menuts de la colla van participar en la construcció del que seria el capgròs Baturro de Can Guiloba. Aquell taller anava dirigit sota les instruccions de Francina Raspall. Allà mateix, els membres adults de la colla s’engrescaren de tal manera que començaren a fer un futur gegantó tot seguint un esbós original d´Araceli Álvarez. El projecte, però, va quedar arraconat per falta de temps i motivació.
Finalment, l’estiu de 2003, veient que s’aproximava la festa dels 40 anys de l’escola Jungfrau, es va decidir de recuperar aquesta figura per acabar de convertir-la en un gegant. El procés de construcció es va dur a terme a les dependències de l’Associació de Veïns del Centre (on anteriorment s’havia començat a fer) i diverses persones hi van col. laborar (pares, mares, alumnes i, fins i tot, algun ex-pare i ex-alumne).

Va ser d’aquesta manera que el 4 d’octubre d’aquell mateix any es va estrenar el gegantó. Per a l’ocasió es va organitzar una trobada gegantera en la qual hi van participar els gegantons de l’escola Joan Maragall, Ventós-Mir, el Drac de l’escola Gitanjali i és clar, en Jofre, la Clementina, en Quimet i la Fal·lera, els amfitrions de la petita festa. A més, també hi van participar la Dimonieta i el Follet de Badalona, que en van ser els padrins del nou gegantó. Després d’una petita cercavila per dins del pati de la escola, i després dels balls, la Dimonieta i el Follet van tornar amb una gran sorpresa que va sorprendre a tothom! Un gegantó portat per nens petits, de més de 2 metres, que representava un eixerit dimoni des de dins d’una olla (en flames) que picava l’ullet amistosament. Tot un gegant atípic i divertit dins la imatgeria festiva badalonina i catalana.

La primera sortida que va fer aquest gegantó fora de l’escola va ser just un mes després al Correllengua 2003. A partir d’aquí va començar a viatjar a llocs com ara a Sant Pere de Ribes i d’ençà de l’estrena, participa cada any al Badagegants. Destacable va ser un any després de la seva estrena quan viatja, juntament amb els seus companys, a Argelers de la Merenda (Catalunya Nord) i aquesta fou una manera improvisada de celebrar els seu primer any (l’any següent també tornen a Argelers). Una altra sortida a destacar va ser al 2006 quan en Jam, juntament amb en Jofre, la Clementina, en Quimet, i el capgròs Fal·lera participen a la II Trobada de gegants d’escoles de Barcelona, celebrat en commemoració de les Festes de les Laies, on van ser l’única representació gegantera forana de Barcelona.

Per la Festa de la Primavera de l’escola del 2004 van estrenar La Contradansa d’ en Jeroni, en la qual hi participen tots els gegants de l’escola junts. La coreografia és original de Carme Romero i Diego Garcia.

4328410106_6b0b5d362a_o

Pes: 12,6 Kg
Alçada: 2,51 m
Constructors/es: Josep Estruch, Montserrat Recoret i Josep Anton Martínez (Badalona)
Data d’estrena: 4 d’octubre de 2003
Tipus: Gegantó manotes
Propietat: Colla Colla Gegantera de l’escola Jungfrau
Entitat o Colla: Colla Gegantera de l’escola Jungfrau
Foto: David Puig (Badalona)

Fal.lera, capgròs

3531551968_ce759cdb78_o

La Fal.lera la va fer l’ Araceli Álvarez amb la col·laboració de Josep Mª Llauradò i Àngels Soler. La idea va sorgir perquè hi havia nens i nenes de la colla que no podien portar en Quimet, però tenien molta fal.lera per poder fer ballar algun gegantó. Aleshores van decidir crear el capgròs que no té estructura de cos, el nen o nena que la porta va amb una de bata escolar de quadres. És més fàcil de portar i menys pesat.

El nom de Fal.lera, va ser escollit pels nens de la colla. El terme “Fal·lera” en termes geganters, provè de la consigna “Fal·lera Gegantera” que ve a ser un crit de guerra pels geganters d’arreu de Catalunya. Aquesta consigna s’acostuma a cridar en les trobades geganteres en moments d’eufòria dels mateixos geganters.
La Fal·lera acostuma a ser portada pels més menuts de la colla quan aquests encara no poden
portar cap de les altres quatre figures.
La Fal·lera representa a una nena de, potser, 5 o 6 anys del parvulari, amb la seva bata de
quadres, i a vegades amb una petita motxilla que duu a les espatlles.

3531553022_31e04d8d4b_o

3586102248_4384321dc2_o

Pes: 2,15 Kg
Alçada: 0,5 m
Constructors/es: Araceli Alvàrez
Data d’estrena: 19 d’abril de 1998, festa de Sant Jordi de l’escola
Padrins: Capgrossos del Círcol Catòlic o de l’esbart Albada.
Personatges: Una alumna de l’escola

Laura, gegantona

15138582_10209672121712366_5356215753295470493_o

Constructors/es: nens, nenes, pares i mares.

 Presentació oficial pels 50 anys d’escola i 25 dels gegants.

IMG_20150207_105550

Fotos dels nostres gegants

actual

fotos, Mercè Vidal Famadas
assessorament i alguns textos, Xavier Navarro

Himne de l’escola Jungfrau  ballat pels gegants de la Jungfrau

COLLA GEGANTERA ACTUAL

11252173_10206567111644983_8821829739841994037_n

ELS DRACS

Història de tots els dracs que hi ha hagut a l’escola

Fúria

IMG_7619

L’ escola Jungfrau actualment té dos dracs.
Un de la Colla Gegantera de l’ escola Jungfrau anomenat Fúria. Normalment surt per les festes de l’ escola però també pel Correfoc Infantil.

dracnou

L’ altre, fet per la Rosa Bigas amb els nens i nenes de l’escola per fer la llegenda de Sant Jordi.

Els primers dracs

Sin_ti_tulo_Escaneado_02c

No podem dir amb exactitud quan van aparèixer els primers dracs. Però el que sí que sabem és que sempre han anat apareixent per representar la Llegenda de Sant Jordi amb els alumnes de cicle inicial de primària.

Doncs bé, els primers dracs eren ben simples. Una caixa de cartró caracteritzada amb una llarga cua feta amb retalls de roba portada per una desena de nens. Aquest va ser fet pels nens i nenes del cicle inicial i l’Ester Xirgu.

10010_10200851855515731_398711351_n

En Frau drac

Sin título-Escaneado-12a

A l’any 1999 es va presentar el primer drac amb nom. Fou creat per la Rosa Bigas i un grup de nens i nenes de l’escola. Se li va posar Fraudrac (unió de DRAC i de jungFRAU).

Es va estrenar durant la representació de la llegenda de Sant Jordi del 23 d’abril de 1999. Dos dies després, el diumenge 25, es va estrenar a la Festa de Sant Jordi de l’escola davant de pares, mestres, alumnes.

Sin título-Escaneado-12c

Aquest drac tingué tal èxit que fins i tot va ser demanat en d’ altres celebracions badalonines. És el cas de la Festa Medieval de Badalona del 2001 i una festa de l’ escola Progrés del mateix any.

fraudrac

També, i a partir de l’any 2000, participà al Correfoc Infantil. Una participació que a partir de l’any següent aniria de la mà de la Colla Gegantera. La darrera sortida al Correfoc Infantil seria el 2003 ja que estava molt deteriorat.

Sin título-Escaneado-12b

El curs següent (2003-2004) aquest drac fou penjat a dalt de tot del sostre de l’escola.

En Jung, el substitut
La mateixa Rosa Bigas amb els nens i nenes de l’escola creà un nou drac. Aquest seria estrenat durant la Festa de la Primavera de 2004. Només era utilitzat per les representacions de la llegenda de Sant Jordi.

A l’any 2008 va a passar a ser tutela de la Colla Gegantera de l’escola. Tot i així el drac continuà sortint a les llegendes fins el 2010.

dsc01599

Així doncs, seria a partir de 2008 quan el drac s’inicià en les Festes de Maig quan participà al Correfoc Infantil, i un any a la Cercavila Petita (2009). Seria amb el pas del temps quan el cap del drac acabà muntat sobre un carro i estrenà nova cua més llarga i fastuosa elaborada durant la Festa de la Primavera de 2009.

DSC03733

Després del Correfoc Infantil de 2010 la colla va veure la necessitat de fer alguna cosa amb el mal estat del drac, era molt difícil arreglar-lo, i es va creure convenient fer-ne un de nou.

furia1

Així doncs, va néixer el projecte del nou drac de l’escola.

La seva construcció s’iniciaria a casa d’uns membres de la colla gegantera a Dalt la Vila. Allà hi passaren moltes mans per tal de construir-lo. Els nens de l’ escola van triar el nom. Així doncs, durant la Jungfrafesta es votà el nom més popular. I, efectivament, sortí Fúria.

IMG_7619

El drac s’estrenà durant el maig al Correfoc Infantil de l’any 2011.

DSCN2582

Aquest drac s’ utilitzà per la representació de la Llegenda de Sant Jordi del 2011 i 2012

Fotos dels nostres dracs