– És una experiència que es realitza de tant en tant des de fa anys.
– La portem a terme tota l’escola. L’organització i la durada varien segons els cicles.
– Ambientem les aules on s’explicaran els contes, principalment la porta, per crear espectatives i predisposar els/les alumnes.
– Nosaltres la fem per la festa de Sant Jordi però es pot fer en qualsevol moment del curs, fins i tot vàries vegades si es canvien els contes.
Pràcticament hi ha un sol objectiu que és passar-ho bé sentint i explicant contes.
Les històries són la possibilitat que ens dóna la ficció de viure altres vides que no són la pròpia; avui en dia predominen les històries explicades bàsicament a través de la imatge i en menor grau, les que ens arriben a través de la lletra. Un conte recupera la tradició oral, la paraula i la passió de qui ens el conta.
-La valoració és molt positiva, la resposta dels i les alumnes més grans ens va sorprendre, vam comprovar que les històries ens atrauen a qualsevol edat.
MARATÓ DE CONTES CICLE INICIAL
Organització
– En el cicle hi ha 4 classes.
– Es fan 4 grups amb 6/7 alumnes de cada classe.
– Cada mestra explica un conte.
– Cada grup escolta 4 contes.
– La durada del conte l’hem fixada anteriorment.
– Cada mestra fa canvi de grup a l’hora establerta i els hi diu on han d’anar a escoltar el següent conte.
Ambientació
Quan un grup arriba a l’aula on han d’escoltar el conte es troben que la porta s’ha convertit en un element del conte que escoltaran: la silueta d’un castell, una mongetera que s’enfila per la paret .
A dins de la classe hi ha algun o alguns elements que fan referència al conte: unes taronges, un gegant, una flauta.. La mestra porta a vegades algun detall o va disfressada. Durant la setmana anterior ja van apareixent a dins la classe o al passadís alguns senyals o elements dels personatges que sortiran als contes per tal de començar a crear ambient.
Alguns títols de contes:
En Joan de l’ós.
La princesa granota.
La flor romanial.
En Jac i la mongetera màgica
El castell encantat.
La guineu padrina.
El camí de la fortuna.
Les tres taronges de la vida.
El sastre valent
La princesa i el pèsol
MARATÓ DE CONTES CICLE MITJÀ
Cal tenir present que l’ambientació i la motivació es manté també en el cicle mitjà i que és important com a predisposició del nen i de la nena, per a mantenir una actitud positiva. A l’hora d’escollir els contes hem tingut en compte la durada i que fossin de temàtica clarament diferenciada.
Organització del grups
Vam fer sis grups, per tant hi van intervenir 6 mestres, les quatre tutores del cicle i dues més.
Cada grup estava format per un total de 16/17 alumnes (quatre/cinc alumnes de cada classe). Com que un dels contes s’explicava en anglès vam tenir en compte que el grup que l’escoltés el seguís sense massa dificultats.
Cada grup va escoltar tres contes dels sis que s’ofertaven. Per triar aquests tres contes les tutores de cada classe va anar llegint els títols i es van anar suggerint les possibilitats de formació dels grups fins que van quedar complets.
Es va confeccionar un mural amb els títols dels contes i el nom (lletra o altre distintiu) dels grups que l’escoltaven així com el lloc on s’explicava aquell conte. Aquest mural es va penjar en un lloc visible per a tots els nens i nenes del cicle.
Contes explicats:
L’Ulisses i el ciclop.
El llantió.
Els mals negocis del dimoni.
Viatge d’unes llavors.
La captura del foc.
Conte en anglès.
L’endemà vam demanar a l’alumnat una valoració dels contes que havien escoltat en una fitxa que vam elaborar.
El resultat d’aquesta valoració també la vam tenir en compte les mestres quan vam fer la nostra valoració de l’activitat en general.
També vam elaborar una fitxa perquè quedés reflectida aquesta activitat a l’àlbum de cada alumne/a. Havien d’escriure els títols dels contes que havien escoltat i si volien podien fer una petita valoració de cada conte.
MARATÓ DE CONTES CICLE SUPERIOR
Durada:
L’activitat dura un matí, es fan dos contes abans d’anar al pati i un després.
Organització:
– En aquest cicle tenim quatre classes, expliquem contes les quatre tutores, l’especialista de gimnàstica, algun altre mestre que no porti tutoria i la mestra d’anglès que n’explica un en aquesta llengua de manera que quedin sis o set grups.
– Els/les alumnes no en saben res abans de fer l’activitat, només que sentiran contes, que els han d’anar triant sobre la marxa basant-se en la decoració de les portes de les aules que ja donen pistes i en el que es van comentant els uns als altres quan surten.
– Van entrant a les aules i seient en les cadires prèviament disposades, quan no queden cadires lliures no hi pot entrar ningú més (en posem a cada grup algunes cadires més del nombre d’alumnes que tocarien en un repartiment equitatiu); una altra norma és que no es pot entrar a cap aula si la porta ja és tancada.
– Cada nen o nena tria cada vegada on vol anar, els grups no són ni per classe, ni per nivell, ni fixe tot el matí.
– Dividim el temps abans del pati perquè tothom surti de les aules a la mateixa hora i es pugui fer el canvi de conte sense massa enrenou.
– Cada mestre/a està tot el matí a la mateixa aula i explica el mateix conte tres vegades als tres grups que li arriben.
– Si un conte s’acaba abans de l’hora establerta n’expliquem un altre de curtet, ningú no surt de l’aula abans de l’hora establerta.
– A més de l’ambientació de la porta, alguns mestres es vesteixen/disfressen d’acord amb la situació que plantejaran, ja sigui com a narrador o com a personatge.
– Cal tenir en compte que el mateix conte no es pot explicar dos anys seguits ja que els/les alumnes de sisè potser ja el van sentir el curs anterior.
Contes:
“MORT A DATA FIXA” HUMOR NEGRE Pere Calders
A la porta el rètol amb el títol, el mestre que l’explica es vesteix de malalt.
“L’ESCARBAT D’OR” INTRIGA Edgar Allan Poe
A la porta un escarbat pintat amb purpurina, a dins el llum tancat i un cercle d’espelmes enceses a terra.
“EL CRIM DE LORD ARTUR SAVILLE” INTRIGA Oscar Wilde
A la porta una sanefa de calaveres, una calavera grossa i un rètol amb el títol codificat; a dins el llum tancat i espelmes.
“MARÇ, MARÇOT MATA LA VELLA I LA JOVE SI POT” Joan Fuster (Les claus de vidre) INTRIGA POLICÍACA
A la porta unes petjades, dibuix d’un investigador amb una lupa que les ressegueix i títol. La mestra que l’explica es vesteix de detectiu.
Aquesta història i la següent s’expliquen tal i com les planteja en Joan Fuster, al final els/les alumnes han d’esbrinar per què el detectiu va podr resoldre el cas.
“PRESENTI’S AL MOSTRADOR D’INFORMACIÓ” Joan Fuster (Les claus de vidre) INTRIGA POLICÍACA
L’ambientació igual que l’anterior.
“TAÜTS” INTRIGA IRÒNICA Anton Pavlovic Cekhov
A la porta el títol, a la classe tot de fotos de monuments russos.
A més d’aquests també n’hem fet alguns de mitologia grega i els que s’expliquen en anglès.