
TREBALL COOPERATIU: COOPERAR PER APRENDRE, APRENDRE A COOPERAR
1.- Què és?
El treball cooperatiu és una metodologia per gestionar l´aula i els aprenentatges dels alumnes. Des de fa temps, a l´escola, es treballen algunes unitats didàctiques aplicant aquestes tècniques. La nova orientació competencial del currículum de Primària fa necessari que la metodologia cooperativa es vagi sistematitzant i aplicant a diverses àrees. Aprendre a treballar en equip esdevé un element essencial per formar persones competents en un futur. Per aquest motiu, anem avançant cap aquest camí.
2.- Quins són els seus principis fonamentals?
Els principis en els que es fonamenta són:
1.- Treballar en equips reduïts i heterogenis assegurant una participació igualitària.
2.- Potenciar la interacció simultània entre ells; Aprenentatge entre iguals.
3.-Que els alumnes portin a terme els seus aprenentatges escolars i que també aprenguin a treballar en equip; assegurant sempre aquesta doble vessant.

3.- Per què aplicar tècniques cooperatives a la nostra escola? Quins són els punts forts d´aquesta metodologia?
- L’organització i gestió del grup classe és molt diferent: Diferents espais d’intercanvi, comunicació, aprenentatge…
- Els alumnes prenen decisions, arriben a acords; hi ha treball simultani.
- Planifiquen tasques conjuntament.
- Els alumnes parlen i reflexionen sobre els continguts i estratègies d´aprenentatge… Tots tenen alguna cosa per aportar.
- Hi ha feedback entre iguals i entre alumne-mestre-alumne.
- Es millora el coneixement entre iguals i la cohesió de grup. Es promouen actituds d’ajut, col·laboració, solidaritat,diàleg, empatia…
- El paper del mestre canvia. Esdevé un guia, orientador, hi ha intercanvi veritable amb els seus alumnes.
- És un aprenentatge que els alumnes han de fer de cara al futur. Per ser persones competents en el seu propi aprenentatge cal que sàpiguen treballar en equip de forma eficient.

4.- Quan apliquem aquestes tècniques?
- Sempre que es porta a terme un projecte cal treballar en equip i, per tant, s’apliquen tècniques que permeten gestionar la feina del grup pròpiament dita i també aprendre com s’ha de treballar en cooperació.
- En activitats d´aula de les diferents àrees del currículum, especialment llengua, resolució de problemes i algunes unitats de coneixement del medi.